sesli chat
.

Mide Yanması Neden Olur? 2013


Mide yanması, bir mide enzimi olan mide asidinin yemek borusuna doğru ilerleyerek burada yanma ve ekşime hissi vermesi olarak tarif edilebilir. Bu durumun sebebi olarak da mide ile yemek borusu arasında kalan kapakçıkların ve kasların, bazı gıdalar tarafından zayıflatılması sonucu mide içindeki sıvıların dışarı doğru hareketini engelleyememesidir.

Mide kaslarında zayıflığa sebep olan gıdaları

Daha çok baharatlı yiyecekler, soğan, sarımsak, dış kabuğu çok zor sindirilebilen domates ve kızartmalar bu tür yiyecekler arasında sayılabilir. Bünyeden bünyeye farklılık gösterebilen bu yiyecekler arasında bazı kişiler için çikolata ve asitli yiyecekleri de ekleyebiliriz.

Mide yanmasının tedavisi, yanmanın durumuna göre birkaç şekilde olabilir.

Bunlardan en çok tercih edileni mide asidini nötralize eden ilaçlar kullanmaktır. Bu ilaçlar mide asidi salgısını dengeleyerek yanma hissini giderirler.

Yanma hissinin ileri ki aşamalarında ise endoskopik yöntemler kullanılabilir. Bunlar ağız yoluyla, yemek borusundan mideye uzanan cihazlar vasıtasıyla mide kapakçıklarının daraltılarak asidin dışarı çıkmasını engelleyici tedbirlerin alınması ve oluşan reflünün önlenmesidir.

Mide asidi, özellikle gece uyurken yemek borusuna daha kolay ulaşır. Bunun sebebi de uyurken vücudumuzun yatay pozisyonda olmasıdır. Özellikle ramazan aylarında, sahur sonrası yemeklerin sindirilmesini beklemeden yemek yedikten sonra yatan kişiler, sabahları mide yanmasından şikâyet edebilirler.

Sürekli yanma hissi yaşayan kişilerin, bir doktora muayene olmadan önce geçen süreçte, yastıklarını yüksek yastıklardan seçmeleri ve özellikle gece uyurken yatay vaziyette olan vücutta, mide asidinin yemek borusuna daha kolay gitmesini engelleyerek olası kanser riskini ortadan kaldırmaları olacaktır.
Previous
Next Post »